Yoga voor het loslaten van emoties

Naast dat yoga ontzettend goed is voor flexibiliteit van het lichaam en het ontladen van stress, kan yoga ook erg goed helpen bij het loslaten van emoties.

Emoties worden door iedereen ervaren, of je nou wilt of niet. Vaak voelen we ons er oncomfortabel bij waardoor we bewust of onbewust geleerd hebben ze weg te stoppen. We willen ze simpelweg niet te voelen. Misschien herken je jezelf hier wel in. Als je een emotie voelt opkomen ga je ergens anders over praten, pak je je telefoon erbij of pak je misschien wat lekkers te eten. We doen er alles aan om de emotie niet toe te laten. Dit kun je aardig lang volhouden maar emoties zullen jou nooit verlaten zonder dat je ze doorvoelt en doorleeft hebt. Alle weggedrukte emoties blijven aan jou hangen en slaan zich op in jou lichaam. Hierdoor kun je na een tijd mentale en fysieke klachten ontwikkelen. Denk bijvoorbeeld aan een stijve nek, zware schouders of een zere rug. Dit zijn onder andere onopgeloste emoties die nog vast zitten in jou lichaam. 

Hoe helpt yoga dan bij het loslaten van deze emoties? 

Zoals je misschien wel weet of kunt voorstellen, voelen de houdingen tijdens de yoga soms oncomfortabel. Yoga leert je om dit gevoel er te laten zijn zonder het te willen veranderen of aan te vechten. Je leert om door middel van je ademhaling in het moment te blijven en juist ruimte en erkenning te geven aan het oncomfortabele gevoel. Dit vraagt uiteraard wat oefening maar je zult merken dat je na verloop van tijd spanning makkelijker los kunt laten. Puur omdat je er ruimte aan geeft.

Zo werkt het dus ook met emoties. Wanneer je de volgende keer een emotie ervaart probeer hier dan bewust van te worden. Erken de emotie. Geef het de ruimte. Wat vraagt het van jou en hoe kun je deze emotie doorleven. Adem in, adem uit…en voel dat de spanning vanzelf verdwijnt. Voel hoeveel ruimte dit geeft in jou lichaam, hoe vrij dit je maakt. 

Emoties horen er nou eenmaal bij. We zijn hier om te voelen en weer los te laten. That’s it.

Laat hieronder een reactie voor me achter achter

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *